論壇公告

各位會員朋友.方便大家聯絡.提升回覆效率
有任何需要諮詢或團購服務的朋友.除私人訊息外.也可透過FB訊息或amy47620@gmail.com聯絡我們
也可加amy姐Line-0930115888.

十字帶問題 

版主: doggydc, Jeff Wang, JLLinVET, 艾咪

十字帶問題

文章Cat0214 » 2008-04-10, 23:46

我個仔一年前隻腳整傷左..dr話係軟組織碎左...
之後阿仔自己好返左...
係上個月尾..阿仔唔知係唔係再整傷定係點..又開始"第"起隻腳..
於是我同佢去睇dr.tint..
仲扲埋上年同阿仔睇醫生既ref比dr.tint睇...
之後dt.tint摸完阿仔之後..知道阿仔邊個位傷左..其實係同上年一樣..
dr.tint話係十字斷左..令佢有關節炎...
呢加要打一個療程針..一個月四支...
如果之後ok..就要一個月打一次..
而支針係叫"潤滑骨針"..
另外..仲要加d骨粉比阿仔食...

呢家個問題係...我諗緊係唔係助護解釋有問題..
到底十字斷左..係唔係一定要做手術?
如果係既話..我個仔其實係唔係拉傷左....

我問dr.tint有無需要照x-ray..
佢又話唔需要..同唔想浪費我d錢...

唔知有無朋友有類似既情況發生..
可以講下呢?
同埋有無好既關節丸可以介紹比我呀..唔該哂!
Cat0214

文章doggydc » 2008-04-11, 01:14

I can't understand your way of writing(kantonese?).
CAN SOMEBODY DO THE TRANSLATION?
doggydc

文章Yankee麻 » 2008-04-11, 09:02

紅色是翻譯

我兒子一年前腳受傷了, 醫生說是軟組織碎了
之後兒子自己恢復了
係上個月尾..阿仔唔知係唔係再整傷定係點..又開始"第"起隻腳..
在上個月底兒子不知道是不是又弄傷還是怎樣, 又開使”掂”起腳
於是我帶他去看tint醫生
還有拿去年看醫生的病例給tint看
之後dt.tint摸完阿仔之後..知道阿仔邊個位傷左..其實係同上年一樣..
之後tint醫生摸完兒子之後,,其實跟去年一樣
tint醫生說十字(韌帶)斷了, 令他有關節炎
現在要打一個療程針, 一個月4支

這個針叫做”潤滑骨針”
另外還要加些骨粉給兒子吃

現在的問題是, 我想是不是護士解釋有問題
到底十字(韌帶)斷了是不是一定要做手術
如果是的話, 我兒子其實是不是拉傷?

我問tint醫生有沒有需要照X光
他又說不需要, 不想浪費我的錢

不知道有沒有朋友有類似的情況發生

翻譯by 欣琪-弟弟麻
頭像
Yankee麻

文章Cat0214 » 2008-04-11, 10:22

Yankee麻 寫:紅色是翻譯

我兒子一年前腳受傷了, 醫生說是軟組織碎了
之後兒子自己恢復了
在上個月底兒子不知道是不是又弄傷還是怎樣, 又開使”掂”起腳
於是我帶他去看tint醫生
還有拿去年看醫生的病例給tint看
之後tint醫生摸完兒子之後,,其實跟去年一樣
tint醫生說十字(韌帶)斷了, 令他有關節炎
現在要打一個療程針, 一個月4支

這個針叫做”潤滑骨針”
另外還要加些骨粉給兒子吃

現在的問題是, 我想是不是護士解釋有問題
到底十字(韌帶)斷了是不是一定要做手術
如果是的話, 我兒子其實是不是拉傷?

我問tint醫生有沒有需要照X光
他又說不需要, 不想浪費我的錢

不知道有沒有朋友有類似的情況發生

翻譯by 欣琪-弟弟麻

不好意思,原來要用書面語的..麻煩欣琪-弟弟麻..謝謝!
Cat0214

文章doggydc » 2008-04-11, 15:16

First we have to confirm the diagnosis before choosing the right treatment plan.
If the cranial cruciate ligament is ruptured completely, surgery is required for large and giant breed.
If the meniscus is damaged, surgery is required too.
The injection Dr. Tint is using I believe is named "Adequen" which is used for arthritis problem, not for ruptured ligament or meniscus directly.
It(adequin) will help the joint's condition but won't cured the damaged meniscus and ligament.
I always to do x-ray to rule out other possibilities before surgery.
Additional calcium supplement is not required for this problem(joint and related soft tissue) except there is calcium defficency.
Hope these answers will help you.
doggydc

回到 骨科

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 11 位訪客