論壇公告

各位會員朋友.方便大家聯絡.提升回覆效率
有任何需要諮詢或團購服務的朋友.除私人訊息外.也可透過FB訊息或amy47620@gmail.com聯絡我們
也可加amy姐Line-0930115888.

Hip 位有問題, 請幫忙 

版主: doggydc, Jeff Wang, JLLinVET, 艾咪

Hip 位有問題, 請幫忙

文章kat981507 » 2006-11-06, 01:48

我仔仔係金毛, 男仔, 6半個月大, 前日同佢去照 x-ray,
vet 話佢有好嚴重 hip位問題, 仲係 2 隻腳都有, 其中 1 隻腳有向上偏既傾向,vet 建議做手術
唔做手術, 可能係 1~2歲就行唔到架啦, 但係d手術風險好高, 仲唔係 100%會好返,
只係會幫佢減底痛楚,又唔包斷尾喎, 誰可以幫到我呀
我想知如果做手街, 邊間好呀, 我睇個間係動物醫療中心, 係勝利道架,
我仲想知,唔做手術, vet 話手術費一定好貴,(不過我只可以付擔$15000) ,
仲有咩方法可以幫到我呀,
邊隻關節好呀, 
如果有人試過呢d 情況既case , 可唔可以教下我點做呀 ?
我而家真係唔知點算好, 我隻仔仔而家行路好似好辛苦咁, 
見到咁, 我好傷心...........please help

圖檔
圖檔
圖檔
kat981507

Re: Hip 位有問題, 請幫忙

文章弟弟麻--陳欣琪 » 2006-11-06, 08:41

kat981507可能是香港朋友, 語意用法有些不同, 我雞婆幫大家重新整理, 若有冒犯請見諒!
我仔仔係黃金獵犬, 男生, 6半個月大, 前天給他去照 x-ray,
獸醫說他有好嚴重 hip位問題, 還是 2 隻腳都有, 其中 1 隻腳有向上偏的傾向,獸醫 建議做手術
不做手術, 可能到 1~2歲就無法行走啦, 但是這手術風險好高, 還不是 100%會醫好,
只是會幫牠減底痛楚,又不包括斷尾喔, 誰可以幫到我呀
我想知如果做手街, 哪間好呀, 我看那間是動物醫療中心, 在勝利道的(香港),
我還想知,不做手術, 獸醫說手術費一定好貴,(不過我只可以付擔HK$15000) ,
還有什麼方法可以幫到我呀,
哪隻關節好呀, 
如果有人試過這些情況的case , 可不可以教一下我怎麼做呀 ?
我現在真是不知到怎麼辦好, 我的兒子現在走路好像好辛苦的樣子, 
看到這樣, 我好傷心...........please help

圖檔
圖檔
圖檔[/quote]
頭像
弟弟麻--陳欣琪

文章Jeff Wang » 2006-11-06, 13:33

The colon's position is not right. Please make sure you post this radiograph with the right way or please mark the "Left" and "Right" side. This dog does have very severe CHD. One side is dislocated and the femoral head is moving upward. THR is the best surgical procedure for him. However, even both sides are dislocated, you still can preserve his walking ability if you really serch and read some information in this website.

Jeff Wang
Jeff Wang

回到 骨科

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 20 位訪客